tirsdag 27. februar 2007

Rypejakt og isfisketur på finskegrensa




Fredag kveld pakket Anne og jeg sekken og satte kursen mot Skibottendalen. Værmeldinga var noe guffen, så vi valgte å losjere oss inn på den nedlagte tollstajsonen fra 60-tallet som nå går under navnet Helligskogen Fjellstue (http://www.vandrerhjem.no/index.jsp/lno/?c=6712&vhjemid=12) . Februar måned er ikke akkurat høysessong for utflukter i disse traktene, så vi hadde hele bruket for oss selv.



Vi kjørte fra Tromsø lørdag morgen. Helligskogen ligger ca en 1,5 timers kjøretur fra Tromsø, og 10 min fra finskegrensa, så det var jo selvfølgelig på sin plass med den obligatoriske handelen på Kilpisjärvi Hall i EU før vi kjørte tilbake til Norge og rigget oss til på Helligskogvannet.

Værmeldinga for helga var riktig nok ikke allverdens, men det ble likevel ikke så ille som vi fryktet. 15 minusgrader og frisk bris er likevel noe kjølig når man skal ligge på isen i timesvis, så det ble med noen timer før vi pakket sammen og gikk tilbake til stua og kasta ei bøtte kull i ovnen og laga jegergryte på finsk hjortekjøtt.

Dagen etter gikk vi først tilbake på vannet for å sjekke de tre snørene som hadde fisket over natta. Hullene var fryst skikkelig til igjen, og vi måtte arbeide litt for å få åpnet dem igjen uten å ødelegge sena. Det kunne virke som om det var fast fisk på to av dem, men det fikk vi ikke svar på før vi hadde fått fjernet isen. Etter mye styr fikk vi hullene såpass åpne at vi fikk opp snørene. To ørreter hadde latt seg lure til å bite på, mens den tredje hadde nøyd seg med å stjele marken. Den største var en feit, fin en som målte 54 cm fra snute til sporen. Bare så vidt vi fikk den opp av hullet...





Resten av dagen, som forøvrig var en fin vinterdag, gikk vi rundt i bjørkekratt og lette etter ryper. Vi så bra med fugl, men det var vanskelig å komme på skuddhold. Jeg bommet riktignok på en som løp på bakken. Har aldri skjemmes så i mitt liv…

Ingen kommentarer: